Richard Andersson

Piraattipuolue | Helsinki

Richard Andersson

Sisällysluettelo

Minä


Olen 30-vuotias suomenruotsalainen Helsingissä asusteleva mies, jonka harrastuksiin kuuluu mm. tietotekniikka ja radioharrasteet (LA- ja DX-kuuntelu). Koulutukseltani olen ICT-Asiantuntija ja työskentelen Cloud Specialistina. Olen naimisissa rakkaan vaimoni Monan kanssa ja meillä on yksi yhteinen tytär.

Politiikka on kiinnostanut minua jo lapsesta asti, jolloin seurailin vaaleja ja kyselytunteja. Kohta huomasinkin kuinka vääristynyt koko politiikka suomessa oli: joka vaaleissa valtapuolueet vaihtoivat paikkaa edes takaisin ja mitään järkevää ei oikeen koskaan saanneet aikaan. Siksi valitsin piraatit, koska valtapuolueista poiketen he käyttävät järkeä. Nykyään olen Piraattipuolueen puoluevaltuuston jäsen.

Kuntavaali 2021 agendat


TL;DR

 • Apotista on luovuttava.

 • Parempi Tietoyhteiskunta vapaan lähdekoodin avulla.

 • Kuntalisä takaisin!

 • Päätöksentekoprosessit läpinäkyviksi.

Yhteiskunta

 • Apotti: Apotti on maksanut tähän asti (2020) yli 700 miljoonaa ja tulee jatkuvasti maksamaan enemmän. Bugien korjaukset, lisäosien tekemiset sekä uudet päivitykset maksavat. Samalla Apotti vie hankaluuksiensa ja bugiensa takia järkyttävästi aikaa hoitohenkilökunnalta joka maksaa aikaa ja rahaa. Tämän takia potilasjonot myös kasvavat entisestään. Hyvällä ajatuksella lähtenyt projekti tuhottiin täydellisesti monimutkaisuudellaan sekä käyttämällä vanhaa teknologiaa pohjana(epic). Sopimusehtoihin on myös kirjattu ehtoja joidenka takia koko järjestelmä uudelleen koodaaminen on tehty mahdottomaksi. Ehdotukseni olisi tarkastella sopimuksia uudelleen ja selvittää löytyykö muita mahdollisuuksia jolla saataisiin järjestelmää muunnettua parempaan suuntaan. Jos ei niin paras ratkaisu olisi kuopata koko apotti ja aloittaa alusta tälläkertaa oikeasti vapaan lähdekoodin avulla.

 • Kuntalisä: Kuntalisän jatkaminen on tärkeää sillä vähävaraiset perheet sekä yksinhuoltajat eivät välttämättä saa tarpeaksi rahaa elämiseen joka pakottaa lapsen aikasemmin päiväkotiin vaikka lapsi itse ei olisi siihen valmis. Kuntalisä poistettiin edellisellä kaudella ilman mitään järkevää syytä.

 • Päiväkoti: Päiväkotien vähyys on íso ongelma Helsingissä joka johtaa siihen että lapsi joutuu olemaan kotona eikä vanhemmat pääse töihin. Perheellä on tällöin vähemmän rahaa käytettävissä koska esim. kuntalisän poisto.

Tietoyhteiskunta

 • OpenSource: Olemme nähneet paljon hyviä tuloksia Munchenin LiMux:sta (https://en.wikipedia.org/wiki/LiMux), samanlaista ajatusta pitäisi myös Helsingissä ottaa käyttöön. Tätä voitaisi myös jalostaa vielä isommaksi järjestelmäksi, suurinosa sovelluksista ja komponenteista joita koodataan Helsingille voitaisi julkaista vapaana jolloin kuntalaiset voisivat myös itse auttaa bugien korjauksissa tai lisäosien tekemisessä.

Infra

 • Keskustatunneli: Keskustatunneli pitäisi ottaa uudelleen käsittelyyn.

 • Malmin lentokenttä: Yksinkertaisesti annetaan lentokentän olla rauhassa. Pelkkä lentokentän puhdistus vie järkyttävästi rahaa. Sekä itse maa on hyvin savinen eikä siihen ole järkevää rakentaa. Tämä voidaan huomata viereisestä Fallkullan alueesta jossa talot ovat vajonneet.

 • Kävelykeskusta: Kuten myös keskustatunneli, tätäkin on jahkailut melko pitkään. Keskustan elinvoiman kannalta olisi järkevintä siirtää liikenne muualle. Ihmiset siirtyvät nykyisin mieluummin keskustan ulkopuolella oleviin ostoskeskuksiin josta keskusta kärsii eniten.

 • Östersundom/Itäsalmi Tämä operaatio on kestänyt aivan liian kauan. Ensin pakkolunastetaan alue Sipoolta ja sitten sille ei tehdä mitään, tämä pitäisi jo vihdoin ratkaista. Asuntopula on iso joten tämä alue on ratkaisevassa roolissa siinä.

 • Itämetro Metroa pitäisi jatkaa itään Söderkullaan asti, näin saataisi esim. yllä oleva Itäsalmi nopeasti rakennettua ja myös valmiit kulkuyhteydet keskustaan ja siitä Länteen.

Yleiset agendat:


TL;DR

 • Parempi Tietoyhteiskunta Open Sourcen ja Lohkoketjun avulla.

 • Perustulo!

 • Ydinvomaa ja pienreaktoreita.

 • Nuorten syrjäytymisen estäminen.

Tietoyhteiskunta

 • OpenSource: IT-kulut pelkästään lisenssimaksuista ovat miljoonien eurojen luokkaa. Ratkaisuna tähän on siirtyminen avoimiin ohjelmistoihin, esim. Linux ja LibreOffice. Samalla järjestelmät muutuisivat myös tietoruvallisemmaksi.
  Meillä ei ole mitään varmuutta pysyykö kaikki data suomen sisällä jos käytämme vanhoja suljettuun lähdekoodiin perustuvia legacy sovelluksia. Olemme usein saaneet nähdä kuinka eri tahot ovat lisänneet “backportteja” sovelluksiinsa ja/tai käyttöjärjestelmiinsä sillä tavalla että eri virastot pystyvät näin vakoilemaan. Näitä “backportteja” ei pystytä mitenkään löytämään jos sovellukset eivät ole avoimiin ohjelmistoihin perustuvia aka. Open sourcea.

 • BlockChain(Lohkoketju): Lohkoketjun hyödyntäminen suomessa on ollut lähes mitätöntä, verrataan esim. Viroon (https://e-estonia.com/). Lohkoketju teknologiassa on niin paljon potentiaalisuutta jota voisi hyödyntää esimerkiksi terveydenhuollon potilastietokannassa joka voisi olla täysin integroituna lohkoketjuun. Miksi? Koska lohkoketjun avulla ei enää tarvita perinteisiä palvelimia vaan ainoastaan pelkät clientit(tietokoneet) riittävät. Tätä samaa ajatusta voidaan käyttää käytännössä missä vain.

Yhteiskunta

 • Perustulo: Perustulon avulla saataisi turha byrokratia pois jolloin ihmiset saisivat enemmän aikaa muuhun tärkeämpään kuin lomakkeiden pyörittämiseen. Perustulokokeilun perusteella myös ihmisten hyvinvointi koheni joka kertoo hyvin paljon siitä miten byrokratia ja keppi ei paranna ihmisten työllistymistä vaan se voi jopa lamaannuttaa ihmisen.
  Perustulon avulla yrittäminen on paljon helpompi aloittaa kun esimerkiksi starttirahan voi suoraan laittaa yrityksen perustamiseen tarvittaviin kuluihin eikä omien menojen kustantamiseen.

 • Nuoret: Nuorten syrjäytymisen ongelmat pitää ratkaista juuritasolta. Syrjäytyminen voi johtua useasta eri asiasta mutta tärkein on huomata tämä jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Jotta syrjäytymistä ei tapahtuisi kouluissa tarvittaisi enemmän ohjausta mitä peruskoulun jälkeen tapahtuu ja mitä eri vaihtoehtoja on olemassa.
  Terapiatakuu on yksi erinomainen aloite joka auttaisi nuoria pääsemään nopeasti mielenterveyspalveluihin käsiksi ja auttaisi mahdollisesti myös niitä nuoria jotka ovat hyvin lähellä syrjäytymistä.

 • Koulutus: Toisen asteen koulutus pitää olla täysin ilmainen. Nuoret joutuvat ostamaan erittäin kalliita kirjoja ja muita koulutarvikkeita joita käytetään loppujenlopuksi hyvin vähän. Tämä on myös hankalaa nuorille joilla ei ole välttämättä varaa näihin. Kirjojen osalta voitaisi myös ottaa yhdeksi vaihtoehdoksi käyttää e-kirjoihin jotka olisivat myös ekoloogisempi vaihtoehto kuin perinteiset kirjat.

 • Vanhustenhoito: Olemme huomanneet ettei yksityistäminen ole toiminut toivotulla tavalla vanhustenhuollossa. Attendo, Esperi ja Mehiläinen ovat laiminlyöneet vanhuksia rahan takia. Tähän pitää tulla muutos. Me tarvitsemme OIKEETA ja parempaa valvontaa joka tekee yllätystarkastuksia eri hoivakoteihin. Samalla kilpailutuksien pitäisi olla täysin avoimia niin että kaikki voivat nähdä onko hintalappu realistinen vai ei.

 • Pikavippi: Lainojen ja pikavippi yritysten mainonta pitää kieltää tai säätää lailla niin ettei se tuota ongelmia ihmisille. Tällä hetkellä “Vippifirmojen” mainonta on riistäytynyt täysin käsistä ja ihmisten velan otto on kasvanut räjähdysmäisesti.
  Nuorten velkaantuminen on myös ongelma joka osittain johtuu pikavippien helppoudesta sekä mainonnasta. Velkaantuminen voi johtaa kaikenlaisiin ongelmiin esimerkiksi nuorilla jotka voi velkataakan takia syrjäytyä.

 • SOTE: Itse sotesta en ota niinkään kantaa miten se pitäisi tehdä kunhan se vain tehtäisiin modulaarisesti eikä isona yksittäisenä uudistuksen. Esimerkiksi Yhtenäinen tietojärjestelmä terveydenhuoltoon joka olisi voitu laittaa vireille viime Sipilän hallituskaudella jos SOTE-uudistus olisi ollut modulaarinen.

Ilmasto ja energia

 • Ydinvoima: Ilmastonmuutoksen takia tarvitsemme lisää ydinvoimaa korvaamaan saastuttavat energiamuodot. Vesivoimaa ei voida lisätä enempään, tuulivoima ei ole tarpeeksi tehokasta suomen ilmaston takia ja samaan ongelmaan kompastuu aurinkovoima. Näin ollen ainoaksi vaihtoehdoksi jää ydinvoima. Tietysti myös uusia vaihtoehtoja pitää selvittää ja testata ilmaston hyväksi.
  Pienreaktorien(smr) avulla voitaisi ratkaista esimerkiksi kaukolämmön tuottaminen.

 • Autot: Bensiini- ja Dieselautoja ei pidä täysin kieltää vaan niiden kehittämistä pitää jatkaa entistä ilmastoystävällisempään suuntaan niin pitkään kunnes sähköautot ovat tarpeeksi ilmastoystävällisiä. Tämä tarkoittaa myös sitä että itse sähkö pitäisi olla esimerkiksi täysin ydinvoimalla tehty.
  Tällähetkellä pelkkien akkujen valmistus on saastuttavaa ja kallista. Mutta kunhan teknologia kehittyy niin tämäkin asia voi muuttua hetkessä.

Linkkejä


Piraattipuolue (Richard Andersson)

Facebook (rikshaPir)

Twitter (rikshax)

YouTube (riksha1)

Instagram (rikshapir)

Viisasmuija (Monan blogi)

Muualla mainittu


Kuntavaalit 2017

HS (maksumuuri)

Unelmahäät

IS - Unelmahäät jakson uutinen

Dplay - Unelmahäät jakso